Thursday, March 17, 2011

7 binatang bersuara kuat

Binatang menghantar maklumat untuk alasan-alasan yang sangat spesifik, seperti untuk tanda bahaya atau untuk mengawan.

Beberapa panggilan tersebut begitu keras dapat melalui air atau melalui pokok-pokok dalam jarak yang jauh untuk sampai ke penerima mereka, seperti binatang berikut.

1. Paus Biru


Suara paus biru adalah yang paling kuat di bumi, dengan kekuatan 188 desibel, jika kita bandingkan dengan konsert rock yang rata-rata hanya mencapai 100 desibel, maka ini hampir dua kali ganda.

Paus biru jantan biasa menggunakan suara kuatnya untuk menarik pasangan yang jaraknya ratusan mil jauhnya.

2. Howler Monkey


Binatang ini ditemui di hutan Hujan Amerika. Boleh membesar sehingga mencapai tinggi 4 kaki dan biasa hidup berkumpulan.

Lolongan monyet ini boleh didengari sehingga 10 mil, dan masuk rekod guinness sebagai the loudest land animal.

3. Gajah


Ketika gajah memijakkan kakinya,getaran boleh didengari sehingga 20 mil melalui tanah. Sebagai informasi gajah juga melakukan komunikasi melalui kaki yang dihasilkan getaran tersebut.

Kajian di afrika mengidentifikasi gajah menghantar maklumat untuk peringatan, untuk menyapa dan untuk mengumumkan..”Let’s go..”.

Suara ini berkekuatan 80-90 desibel, lebih kuat daripada kebanyakan manusia bertempik.

4. North American Bullfrog


Namanya berasal dari suara kuatnya, teriakan jauh yang dikeluarkan katak jantan. Suaranya boleh didengari hingga satu setengah mil jauhnya, membuat mereka jauh lebih besar dan lebih ganas daripada sebenarnya.

Untuk membuat suara beresonansi yang digunakan untuk panggilan mengawan, katak jantan mengepam udara bolak-balik antara paru-paru dan mulut dan diseberang pita suaranya.

5. Hyena

Jika anda kebetulan mendengar suara tertawa atau melihat hyena, kami sarankan anda meninggalkan tempat itu.

Hyena membuat staccato, serangkaian suara hee-hee-hee bernada tinggi atau disebut “cekikikan” oleh ahli zoologi ketika mereka sedang terancam, dikejar, atau diserang. Tawa mengganggu ini boleh didengari hingga lapan mil jauhnya.

6. Singa Afrika


Mungkin adalah binatang yang suaranya paling dikenali, raungan singa jantan digunakan untuk memburu saingan dan untuk menunjukan dominasi.

Sedangkan singa betina meraung untuk melindungi anaknya dan menarik perhatian singa jantan. Auman singa yang didengari boleh mencapai 5 mil jauhnya.

7. Northern Elephant Seal Bull


Sepanjang garis pantai California, hidup gajah laut berwajah aneh, dengan moncong besar dan bergerak terhuyung-huyung.

Ketika tiba waktunya untuk mengawan, yang jantan mengeluarkan panggilan serupa dengan suara gajah.

Panggilan ini dapat didengari untuk beberapa mil, memungkinkan jantan dan betina yang dekat tahu siapa yang berkuasa.einsteinanakcerdas

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...