Wednesday, April 6, 2011

Binatang-binatang terpantas

1. CHEETAH - 70 Mil/jam (112 Km/jam)


Cheetah adalah binatang terpantas yang hidup di daratan, boleh mencapai kelajuan 112 km/jam sampai 120 km/jam hanya pada lintasan sepanjang 460m (500yard), kemampuannya juga tidak boleh ditandingi binatang apapun, cheetah boleh mencapai kelajuan dari 0 km/jam sehingga 110 km/jam hanya dalam waktu 3 saat!!

2. ANTELOP - 61 Mil/jam (80 Km/jam)

Binatang ini juga dikatakan sebagai binatang darat kedua terpantas di dunia, kelajuan maksima binatang ini sangat sukar untuk dipastikan secara akurat, kerana setiap ekor binatang ini mempunyai kemampuan yang berbeza beza, binatang ini juga mempunyai kemampuan sprint lebih lama kerana dibantu ruang paru paru dan jantung yang lebih besar.

3. WILDEBEEST - 50 Mil/jam (80 Km/jam)

Wildebeest adalah binatang yang bergantung hidupnya pada kelajuannya untuk menghidar dari pemangsa, binatang ini adalah makanan kesukaan kucing besar, habitat Wildebeest terletak di daratan terbuka Afrika, binatang ini adalah komuniti terbanyak yang boleh hidup sehingga 20 tahun


4. SINGA - 50 Mil/jam (80 Km/jam)

Raja dari segala pemburu, Singa, tidak perlu mempunyai kepantasan untuk menjadikan dirinya sebagai yang terbaik di antara yang terbaik, dalam berburu untuk meneruskan hidupnya, kebanyakannya dilakukan oleh singa betina, namun singa jantan yang boleh berlari mencapai kelajuan 80km/jam

5. RUSA THOMPSON - 50 Mil/jam (80 Km/jam)

Dinamai sempena nama manusia yang menemuinya, Joseph thompson, Rusa Thompson diakui di dunia sebagai rusa terbaik, baik dari segi bentuk fizikal, kepantasan, juga kecerdikannya dibanding jenis rusa lainnya, dalam rangka menghindari musuh utamanya cheetah, rusa ini boleh mencapai kelajuan 80 km/jam disertai dengan pergerakan zigzag yang mengelirukan, rusa ini juga mempunyai ketahanan lebih baik dari cheetah (ibarat motor, rusa thompson bahan bakarnya lebih berkualiti).

6. KUDA - 47,5 Mil/jam (76 Km/jam)

Jenis kuda tercepat adalah Quarter Horse, mendapatkan namanya “quarter’ kerana dalam pacuan kuda boleh memimpin pacuan hampir seperempat panjang trek (misal lintasan 100 m, kuda ini boleh menamatkan 25 meter di depan peringkat ke dua) dari kuda jenis biasa lainnya, kuda ini boleh mencapai kelajuan maksima 76 km perjam.

7. RUSA BESAR - 46 Mil/jam (73,6 Km/jam)

Rusa ini sering dianggap sebagai rusa terbesar kedua didunia, dan juga salah satu mamalia terbesar di amerika utara dan asia timur, berbeza dengan binatang berkelajuan tinggi lainnya, binatang ini menggunakan kelajuannya untuk menghindari pemangsa, tapi bagaimanapun, melihat ukuran dan kepantasannya, banyak pemangsa sekalipun lapar, lebih suka memendamkan niatnya untuk memburu rusa ini.

8. ANJING PEMBURU - 45 Mil/jam (72 Km/jam)

Anjing ini menggabungkan antara kepantasan dan kecerdikan dalam memburu mangsanya, mereka berburu secara berkumpulan dan sangat berorganisasi, salah seekor daripada anjing ini mengarahkan mangsanya ke satu tempat, dan ajing lainnya siap menyerang silih berganti sehingga mangsa tak berdaya.

9. COYOTE - 43 Mil/jam (68.8 Km/jam)


Coyote menggunakan kepantasannya untuk berburu binatang kecil seperti kelinci, tikus-tikus, tupai, rusa dan ternak.Binatang pemakan daging ini, hidup berkumpulan, dan memburu sepanjang musim.

10. RUBAH - 42 Mil/jam (67.2 Km/jam)

Rubah adalah pemburu yang memakan daging dan sayur sayuran. Binatang ini menggunakan kepantasan untuk berburu kelinci, tikus-tikus, malah burung-burung.jelajahunik

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...