Thursday, August 4, 2011

Amalan yang baik dilakukan di bulan Ramadhan

 http://filhaqiqatulislah.files.wordpress.com/2011/08/kelemahan.jpg

Bulan puasa adalah bulan penuh berkah dan maghfirah dari Allah SWT. Itu sesuai dengan janji-janji Allah dan RasulNya. Bahawa Allah akan melipat gandakan pahala yang dikerjakan oleh muslim yang melaksanakan ibadah puasa

Bagi umat Islam sebaiknya mengisi bulan ramadhan dengan kegiatan-kegiatan yang bermanfaat agar puasanya penuh dengan hikmah dan manfaat. Jadi puasa kita tidak hanya menahan lapar dan dahaga. Tapi mengisinya dengan amalan-amalan yang baik. Di antara amalan yang baik untuk dilakukan pada bulan puasa dan hal-hal penting berkaitan dengan puasa adalah :

Membaca Al-Qur’an
Menurut suatu riwayat malaikat Jibril datang kepada Nabi Muhammad SAW untuk menyampaikan wahyu dari Allah dan membacanya di hadapan Nabi. Dalam Islam itu disebut tadarusulqur’an. Alqur’an itu membacanya berpahala. Apalagi dengan memahami makna-makna yang terkandung di dalamnya. Apalagi di 10 hari terakhir maka Nabi Muhammad SAW akan semakin memperbanyak kegiatan penting seperti membaca Alqur’an.

Segera berbuka dan mengakhirkan waktu sahur
Islam tidak akan menyiksa umatnya dengan  perintah puasa menahan lapar dan dahaga. Salah satu contohnya adalah sunat bagi yang puasa untuk segera berbuka jika sudah sampai waktunya ( azan maghrib). Juga sunat hukumnya untuk mengakhirkan waktu makan sahur. Dari segi kesihatan tentu hal ini sangat bermanfaat sekali. Di waktu sahur akhirkan waktunya supaya esok siangnya tidak begitu letih kita menahan lapar. Sedangkan bila azan maghrib tiba segerakan makan / berbuka puasa agar perut yang telah menahan lapar seharian segera terubat.


Bangun di tengah Malam Untuk Solat Sunat (Qiamulail)
Dalam urusan ibadah kita wajib mencontohi Nabi Muhammad SAW. Salah satunya adalah jika bulan ramadhan Nabi selalu dan kerap bangun malam terutama di 10 hari terakhir bulan ramadhan iaitu malam ke 21 hingga 30. Kenapa? Kerana waktu itu ada suatu malam yang sangat istimewa untuk umatnya yang berpuasa malam turunnya Lailatul Qodar hingga terbit fajar. Lailatul Qodar hanya diturunkan kepada Nabi Muhammad dan umatnya dan tidak diturunkan pada nabi dan umat sebelum Nabi Muhammad.

I’tikaf Di Masjid
I’tikaf ertinya adalah diam/duduk di masjid untuk berzikir kepada Allah. Kegiatan Nabi pada malam 10 terakhir adalah I’tikaf di masjid dan membangunkan seluruh keluarganya untuk I’tikaf di masjid.

Mungkin masih banyak amalan yang lain seperti bersedekah kepada fakir miskin, membantu yang lemah yang sangat memerlukan bantuan kita, memakmurkan masjid dan lain-lain. Semua kegiatan dan amalan baik kita akan dipahalakan oleh Allah dengan pahala yang berlipat ganda. Marilah banyak-banyak beramal. Semoga ibadah puasa kita akan tahan dan kuat serta diterima oleh Allah SWT. Amin

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...