Tuesday, July 14, 2009

Tulahan : Keputusan PRK Manek Urai - Masa sesuai untuk bubarkan DUN Perak

Salam,

NONE
Keputusan rasmi PRK Manek Urai dah diketahui PAS menang tapi tipis 65 undi sahaja. Inilah keputusan sebenar setelah banyak keputusan tak rasmi yang diterima.

Bila balik kerja jam 6.30 tadi, penulis terus call kawan di Kelantan tanya keputusan terkini. Dia kata PAS menang 2 ribu undi. Penulis syukur sebab kawan tu kata dia baru balik dari Manek Urai.

Bila sampai rumah terus tengok internet pi blog PRK Manek Urai keputusan di situ PAS menang 90 undi dan ada peti undi tak dikira. Terus call kawan tadi tanya dari mana dia dapat keputusan menang 2 ribu. Kata dia dari cula, piirah....penulis suruh dia telefon orang di bilik gerakan.

Call dari Parit Buntar pun ramai nak tahu keputusan, macam penulis dok di Manek Urai. Orang cina Parit Buntar pun telefon berkali2 nak tahu keputusan. Penulis cuma bagi keputusan tak rasmi kat depa.

Sebelum kawan tu call balik, penulis terus tengok banyak keputusan tak rasmi dari blog-blog penyokong Pakatan semuanya tulis PAS menang tapi majoriti lain-lain. Cuma ada satu blog pimpinan Perak yang tulis UBN mungkin menang. Blog penyokong UBN pula tulis BN menang.


Bila kawan call balik dia bagi tahu PAS menang 98 undi tak campur undi pos. Penulis dah dapat agak PAS akan menang sebab undi Pos cuma 36 sahaja. Kalau UBN sapu semua PAS boleh menang lagi.

Banyak blog yang bagi tahu UBN minta kira semula. Tapi setahu penulis (tak pasti) undang2 pilihanraya baru tetapkan pengiraan semula hanya boleh dibuat di pusat mengundi bukan di pusat penjumlahan undi. Kalau SPR suruh kira semula juga, langgar peraturan sendiri la.

Tepat jam 9.05 malam, Pegawai Pengurus Pilihanraya umum keputusan rasmi PAS menang majoriti 65 undi. Keputusan ini memang mengejutkan kerana jangkaan awal PAS akan menang lebih 2 ribu undi.

Bagi penulis inilah uniknya rakyat Kelantan mereka boleh ubah jika mereka nak ubah. Penulis yakin ramai pengundi yang undi PAS semasa PRU 12 kali ini undi UBN. Pengundi ini undi UBN bukan kerana tak sokong Kerajaan Kelantan tapi nak kuatkan pembangkang dalam DUN Kelantan.

Pengundi ini juga bukan tak suka kepada Tok Guru tetapi mahukan pembangunan yang dijanjikan UBN. Kalau UBN menang boleh dapat jambatan, akan mudahkan mereka juga. Kalau PAS kalah pun tak apa, Kerajaan Kelantan tak akan tumbang dan Tok Guru masih memimpin Kelantan. Faktor lain juga ada tapi tunggulah post mortem dari JPN Kelantan.

Penulis cuma nak ulas pasal pengundi pos. Undi pos terbahagi dua iaitu undi dari Polis dan undi dari petugas SPR semasa hari mengundi. Daripada 36 undi PAS hanya dapat satu undi sahaja, yang lain semua UBN sapu.

Oleh kerana SPR selalu kata undi pos tak ada penipuan, maka sahlah polis adalah pengundi UBN. Sebab tu lah setiap kali pilihanraya kecil beribu polis dikerah alasannya faktor keselamatan. Biarpun duit habis berjuta tak apa.

Satu lagi sahla juga petugas SPR semasa hari mengundi pengundi UBN. Petugas SPR ini kebanyakan bekerja kerajaan sama ada kerajaan negeri atau kerajaan pusat. Maksudnya yang bekerja kerajaan negeri pun tak undi PAS.

Petugas ini boleh dikenali, bukan ramai pun. Jika dikalangan mereka ada yang sah undi PAS maka undi pos ini ada penipuan. Jika tak ada penipuan, petugas itu yang tipu kata undi PAS.
Semua ini boleh disiasat kerana PAS hanya dapat satu undi sahaja.

Apa pun kenyataan media pemimpin UBN pastilah rasa megah, puas hati, bangga sebab sokongan bertambah sedangkan sokongan kepada PAS merosot.

Penulis cuma nak minta satu dari pemimpin UBN jika rasa dah kuat, dah dapat sokongan orang Melayu, dah mula diterima rakyat. Inilah masa yang sesuai untuk Bubarkan DUN Perak!!!

Wasalam.

1 comment:

-thethinker- said...

nasib baik kat MU nii tak banyak undi pos , kalu tidak .. melepas laa PAS kali ini...

mungkin , PRU akan datang , depa akan eksport masuk pengundi POS .. naya PAS nanti ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...