Thursday, April 15, 2010

Sombong bukan milik kita

Salam,


Penulis jumpa blog seorang aktivis yang dah lama berjuang dan berpengalaman dalam organisasi jamaah. Izinkan penulis paparkan pandangannya berkaitan manusia sombong untuk tatapan kita bersama.
Elok juge kalinya teman nak bercakap mengenai sombongnya manusia kepada penciptanya.
Teman ni tak sombong.Lagi pun apa le yang teman nak sombongkan kerana yang ada hanya gigi dan lidah sahaja.Mungkin Allah SWT uji dengan kekayaan mungkin teman juge dalam kategori sombong.Itu yang teman takutkan.
Sombong bermaksud dirinya hebat dan terasa kelebihan yang ada pada diri sendiri, kemudian ditambah dengan sifat suka menghina dan merendahkan orang lain. Orang sombong memandang rendah manusia lain kerana berasakan sesuatu kelebihan yang ada pada diri mereka.
Begitulah sombongnya Iblis yang enggan sujud kepada Nabi Adam. Tidak cukup dengan kesombongannya kepada Allah, lalu ia menempelak: “Mana bisa aku bersujud kepada manusia, kerana aku dijadikan dari api yang mulia, sedangkan Adam dijadikan dari tanah yang hina.
Teman nak beritahu semua bahawa penyakit sombong ini sebenornya boleh menyerang sesiapa saja, baik lelaki atau perempuan, golongan bangsawan atau bawahan, berjawatan tinggi ataupun pengemis di jalanan.
Sombong yang paling keji ialah bersifat sombong terhadap Allah dan mempertikaikan hukum – hukum yang terkandung dalam al-Quran, antara manusia yang pernah sombong terhadap Allah ialah Namrud dan sekarang ini diikuti oleh pembesar – pembesar kuffar seluruh dunia.
Ada juge yang bersifat sombong kepada Rasul dan ajarannya seperti tidak mengiktiraf rasul yang diutus Tuhan kerana kemiskinan dan kehinaan keturunan, seperti Firaun yang mengaku dan menganggap dirinya tuhan, tidak mengaku Nabi Musa rasul utusan Allah.
Teman ni bukan apa ada juge dikalangan pimpinan jamaah Islam yang teman perhatikan ego dan lagaknya melebihi pimpinan yang berfaham sekular.Mereka ni sebenarnya bangga dengan jawatan dan kadang – kadang berpura – pura dalam tindakan.Kepada yang berkenaan berikanlah kasih sayang kepada jamaah yang mereka ini hanya miliki Allah dan Rasul sahaja.
Malah ada dikalangan pimpinan tersebut yang bijak menyusun bicara kertas kerja bahawa pimpinan boleh menegur dan ditegur.Realiti sebenarnya masih ada yang cakap tak serba bikin mula melenting apabila ahli atau pengikut menegur dalam majlis - majlis tertentu.
Orang sombong seumpama ini, menghendaki dirinya selalu dihormati oleh orang lain terutama ketika di khalayak ramai, oleh anak muridnya dan orang bawahannya serta sentiasa meminta diberi layanan mulia.
Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:
“Tidak akan masuk neraka, orang yang di dalam hatinya ada seberat sebiji sawi darinya iman, dan tidak akan masuk syurga yang di dalam hatinya ada seberat biji sawi darinya sombong.” (Hadis riwayat Muslim dan Abu Daud)
Justeru, hendaklah memeriksa diri sama ada tujuh perkara yang membawa kepada penyakit sombong ada pada kita atau tidak. Penawarnya ada di tangan sendiri kerana penyakit sombong hanya akan memakan diri.
Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud:
“Orang yang sombong, keras kepala dan takbur, akan dikumpulkan pada hari kiamat, dalam bentuk semut yang kecil, yang dipijak mereka oleh manusia, kerana hinanya mereka pada Allah.” (Diriwayatkan oleh Al-Bazzar dari Abu Hurairah) Khalil Samad
Penulis harap sesetengah pemimpin jamaah yang terkenal dengan sifat sombong dan bongkak, buangkanlah sifat buruk itu. Pemimpin sebegini bukan sahaja ahli jamaah tak suka, masyarakat pun akan meluat tengok perangai buruknya.
Wassalam

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...