Wednesday, November 20, 2013

Tulahan : Pemilihan Timbalan Presiden - Mat Sabu difitnah, Nik Amar terima kesan
Salam,

Muktamar PAS Pusat tinggal beberapa hari lagi, cuma jawatan Timbalan Presiden penulis tidak buat jangkaan pemenang bagi jawatan ini. 

Sebelum mesyuarat agung kawasan bermula, kempen untuk jawatan Timbalan Presiden PAS sudah bermula. Serangan yang diterima penyandang jawatan Haji Muhamad Sabu terlalu hebat sehinggakan beliau membuat kenyataan bahawa kempen untuk pemilihan kali ini adalah paling buruk.

Jika sesiapa pun yang duduk ditempat Haji Muhamad Sabu akan membuat kenyataan yang sama. Bayangkan, tokoh PAS yang disegani diserang di facebook, blog dan beberapa program anjuran organisasi dalam parti.

Serangan semakin hebat apabila berlaku krisis di Syria yang melibatkan pihak Bashar Asad yang menganut Syiah dengan majoriti rakyat yang sunni. 

Dalam masa seluruh negara memarahi Bashar yang membunuh rakyatnya, dalam masa yang sama Haji Muhamad Sabu diserang bertalu-talu sebagai penganut Syiah .

Walaupun sebenarnya tuduhan sebagai penganut Syiah terhadap Haji Muhamad Sabu sudah lama berlaku tapi kesempatan semasa krisis di Syria digunakan sepenuhnya oleh pihak yang tidak bertanggungjawab dalam parti.

Tujuannya, untuk memperlihatkan bahawa Haji Muhamad Sabu tidak layak di jawatan Timbalan Presiden kerana menganut Syiah. Serangan fitnah ini berterusan berlaku sehingga di musim pencalonan jawatan dalam Mesyuarat Agung PAS kawasan . 

Tidak ramai pemimpin dan perwakilan PAS kawasan yang berani mencadangkan Haji Muhamad Sabu  sebagai calon Timbalan Presiden dalam Mesyuarat Agung PAS Kawasan ataupun dalam mesyuarat jawatankuasa PAS Kawasan. 

Kenapa tidak berani? Kerana terpengaruh dengan kempen jahat terhadap Haji Muhamad Sabu dan ada yang tidak berani kerana takut dituduh penyokong atau bersimpati dengan Syiah apabila mencalonkan Haji Muhamad Sabu.

Pun begitu ada kawasan yang mempunyai pemimpin kawasan yang rapat dan mengenali susuk Haji Muhamad Sabu tetap mencalonkan pemimpin PAS itu terutama di Wilayah. Kebanyakan kawasan lain , mencalonkan Dato’ Tuan Ibrahim dan Dato’ Husam sebagai calon Timbalan Presiden.

Ramai pada mulanya beranggapan , jika Haji Muhamad Sabu tidak dipilih Dato’ Tuan Ibrahim atau Dato’ Husam adalah calon terbaik untuk jawatan berkenaan.

Namun,penolakan bertanding jawatan Timbalan Presiden oleh Dato’ Tuan Ibrahim dan Dato’ Husam mencerahkan kembali peluang Haji Muhamad Sabu.
Dato’ Husam sebelum itu dalam satu wacana membuat kenyataan bahawa tidak ada sebab beliau menentang penyandang jawatan Timbalan Presiden.

Jika perwakilan kawasan dulunya sudah menetapkan pendirian akan mengundi Dato’ Tuan Ibrahim atau Dato’ Husam. Apabila keduanya menolak, majoriti perwakilan ini akan kembali mengundi Haji Muhamad Sabu kerana mereka bukan menolak Haji Muhamad Sabu cuma bagi mereka Dato’ Tuan Ibrahim atau Dato’ Husam lebih layak dari Haji Muhamad Sabu


Penolakan bertanding jawatan Timbalan Presiden sebenarnya dapat menolak tuduhan bahawa pihak yang menjalankan kempen buruk terhadap Haji Muhamad Sabu adalah penyokong-penyokong Dato’ Tuan Ibrahim dan Dato’ Husam.

Jadi, pihak mana yang menjalankan serangan kempen jahat terhadap Haji Muhamad Sabu? . Pihak yang sama menyerang pimpinan PAS yang lain , pihak yang sama menjalankan kempen melabel pimpinan dan ahli PAS dengan label parasit, anti ulama, fikrah tak jelas.

Apabila dua calon utama menolak bertanding jawatan Timbalan Presiden walaupun mendapat pencalonan yang tinggi. Semua mata memandang kepada calon yang menawarkan diri iaitu Dato’ Nik Amar. 

Dato’ Nik Amar, walaupun mendapat pencalonan yang rendah namun layak menawarkan diri bertanding jawatan Timbalan Presiden. Tiada sekatan untuk beliau bertanding kerana menyuburkan demokrasi dalam PAS. 

Pun begitu, apabila beliau menawarkan diri bertanding jawatan Timbalan Presiden. Secara tak langsung , muncul tanggapan bahawa pihak yang menyerang Haji Muhamad Sabu dan pimpinan PAS yang lain dengan label Syiah dan label-label yang lain adalah penyokong Dato’ Nik Amar.

Walaupun, Dato’ Nik Amar mungkin tidak tahu pun mengenai pihak yang kuat berkempen melalui facebook dan saluran kempen lain. Namun, nama beliau akan terpalit sama sekiranya beliau tidak menafikan bahawa pihak berkenaan adalah penyokong beliau dan mengutuk tindakan kotor pihak yang berkempen untuk beliau sambil menyerang pimpinan PAS lain termasuk Haji Muhamad Sabu.

Memandangkan ada kenyataan daripada Jawatankuasa Pemilih PAS Pusat bahawa siasatan dan hukuman terhadap kempen tidak beretika ini hanya dilakukan selepas muktamar. Pihak yang menjalankan kempen yang buruk ini akan terus bebas berkempen menyokong Dato’ Nik Amar dan pemimpin tertentu dalam PAS.

Facebook yang berselindung seperti El-Haraki, Fikrah Islamiah Pilihan Kami, Kami Bersama Ulama Muda Haraki disamping facebook bernama wanita seperti latifah omar, zakiah anas, asmidar zainal, syarifah khaulah akan terus menyuburkan fitnah terhadap Haji Muhamad Sabu sambil berkempen untuk Dato’ Nik Amar dan pemimpin tertentu dalam PAS.

Ini bukan strategi saraf kerana facebook tidak bernama ini sudah lama menjalankan kempen menyerang Haji Muhamad Sabu dan pemimpin lain yang mereka anggap parasit.

Kesan kempen ini, sebenarnya bukan meningkatkan sokongan kepada Dato’ Nik Amar tetapi menambahkan undi simpati kepada Haji Muhamad Sabu dan pemimpin PAS yang difitnah. Semakin kuat serangan kepada Haji Muhamad Sabu , semakin banyak simpati perwakilan kepadanya.

Justeru itu, adalah wajar Dato’ Nik Amar membuat kenyataan bahawa beliau tidak menyokong kempen jahat facebook tidak bernama yang menyokongnya sambil menyerang Haji Muhamad Sabu.

Perlu juga diingat, majoriti daripada perwakilan adalah dari kelompok yang mahu gabungan ulama, aktivis dan profesional. Ini sebenarnya memberi kelebihan kepada Haji Muhamad Sabu yang merupakan aktivis yang sudah dikenali lama dikenali perwakilan.

Perwakilan sudah tentu tidak mahu dilihat hanya mahukan ulama sebagai pemimpin tertinggi parti. Justeru, kebarangkalian Dato’ Nik Amar untuk dipilih perwakilan adalah rendah.

Kenyataan Dato’ Nik Amar untuk isu mengkaji semula Tahaluf Siyasi PAS dalam Pakatan Rakyat juga memberi kesan kepada sokongan kepadanya. Majoriti perwakilan adalah dari kelompok yang mahu PAS terus bersama Pakatan Rakyat , maka kenyataan Dato’ Nik Amar akan mengurangkan undi kepadanya.

Timbul kebimbangan mereka jika Dato’ Nik Amar dipilih , PAS mungkin keluar dari Pakatan Rakyat. 

Memandangkan majoriti perwakilan mahu PAS terus bersama Pakatan Rakyat, bukan Dato’ Nik Amar sahaja akan menerima kesan hilang undi dari perwakilan , malah pemimpin lain yang bertanding yang juga mempunyai pendirian yang sama dengan Dato’ Nik Amar.

Berasaskan faktor-faktor ini, jangkaan penulis untuk jawatan Timbalan Presiden seperti di bawah :

1.   Tuan Haji Muhamad Sabu

2.   Dato’ Nik Mohd Amar Nik Abdullah

Wassalam

5 comments:

Marina Abu Hassan said...

Camna saya nak hubungi tuan blog

Tulahan said...

boleh add friends fb Tulahan Pb , boleh berkomunikasi di situ

IBU PUSPITA said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIREN dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIREN di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIREN saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIREN karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI....Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

IBU TIJA said...

Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui MBAH RAWA GUMPALA saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan MBAH RAWA GUMPALA yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti,MBAH RAWA GUMPALA juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penarik silahkan hubungi MBAH RAWA GUMPALA di 085316106111 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya. BUKA BLOG MBAH RAWA GUMPALA

PAK JUNAIDI said...

SAYA SANGAT BERSYUKUR ATAS REJEKI YANG DIBERIKAN KEPADA SAYA DAN INI TIDAK PERNAH TERBAYANKAN OLEH SAYA KALAU SAYA BISA SEPERTI INI,INI SEMUA BERKAT BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA YANG TELAH MEMBANTU SAYA MELALUI NOMOR TOGEL DAN DANA GHAIB,KINI SAYA SUDAH BISA MELUNASI SEMUA HUTANG-HUTANG SAYA BAHKAN SAYA JUGA SUDAH BISA MEMBANGUN HOTEL BERBINTANG DI DAERAH SOLO DAN INI SEMUA ATAS BANTUAN MBAH RAWA GUMPALA,SAYA TIDAK AKAN PERNAH MELUPAKA JASA BELIAU DAN BAGI ANDA YANG INGIN DIBANTU OLEH RAWA GUMPALA MASALAH NOMOR ATAU DANA GHAIB SILAHKAN HUBUNGI SAJA BELIAU DI 085 316 106 111 SEKALI LAGI TERIMAKASIH YAA MBAH DAN PERLU ANDA KETAHUI KALAU MBAH RAWA GUMPALA HANYA MEMBANTU ORANG YANG BENAR-BANAR SERIUS,SAYA ATAS NAMA PAK JUNAIDI DARI SOLO DAN INI BENAR-BENAR KISAH NYATA DARI SAYA.BAGI YANG PUNYA RUM TERIMAKASIH ATAS TUMPANGANNYA.. DANA DANA GHAIB MBAH RAWA GUMPALA

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...